Laatste stand van zaken

Laatste stand van zaken

20 februari 2022 Nieuws 0

We praten u graag bij over de laatste stand van zaken rondom Zonneveld De Melkbussen, want er is veel gebeurd het afgelopen jaar. Zo leest U over de bommenopruiming, het snelfietspad F58 en de introductie van de nieuwe ontwikkelaar Obton GreenIPP. 

Odura GreenIPP

Obton GreenIPP is de nieuwe eigenaar van Zonneveld De Melkbussen. In samenwerking met Odura wordt het project door Obton GreenIPP verder ontwikkeld, zodat er vanaf winter 2022/2023 genoeg groene stroom wordt opgewekt voor zo’n 6000 huishoudens.

Bas Welles, CEO: “Na een succesvolle ontwikkeling van Zonnepark Evertkreekweg in Roosendaal, zijn wij ontzettend blij dat wij opnieuw in deze omgeving een mooi project mogen ontwikkelen

Voor meer informatie over GreenIPP ga naar www.greenipp.com

Snelfietspad F58

De ontwikkeling van snelfietspad F58 over een deel van het geplande zonnepark heeft voor wat vertraging gezorgd. Op verzoek van de gemeente hebben wij gewacht met verdere ontwikkeling om het fietspad mogelijk te maken. Inmiddels is de omgevingsvergunning aangepast en is de route van het snelfietspad definitief vastgelegd.

Ondertussen hebben wij een nieuw “legplan” (ontwerp hoe de zonnepanelen op het veld komen te liggen) laten maken. Dat is nodig omdat we een klein deel van de grond nu niet kunnen gebruiken voor panelen. Gelukkig kan er met het nieuwe ontwerp bijna net zoveel energie worden opgewekt, als vooraf was gedacht. Er komt straks dus bijna net zoveel groene stroom van het park af, én er ligt een mooi fietspad waarmee duurzame mobiliteit wordt verbeterd.

Lopende Werkzaamheden

Eind 2020 heeft er een uitgebreid bodemonderzoek plaatsgevonden op het terrein. In februari/maart 2021 zijn vervolgens 42 explosieven (brisantgranaten en 25-ponders) uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt door EuroRadar in samenwerking met de Explosieve Opruimingsdienst. Klik hier om naar de video over de bommen opruiming te gaan.

Ook is leidingbouwer A. Hak al enige tijd bezig om in opdracht van Enexis de voorbereidende leidingwerkzaamheden uit te voeren. De opgewekte stroom van het zonnepark moet straks naar het hoogspanningsstation van Enexis (hoek van de Leemstraat en de Nelson Mandelaweg), om vervolgens getransporteerd te kunnen worden naar de gebruikers. Deze leiding wordt op dit moment geplaatst en gaat dwars onder wegen en een rotonde door. We verwachten dat deze werkzaamheden eind februari 2022 afgerond worden.

ABO wind

Uit de aanbesteding voor de bouw van het Zonnepark is ABO Wind als beste partij uit de (Melk)bus gekomen. Zij starten vanaf het tweede kwartaal van 2022 met de plaatsing van de onderconstructie en 39.843 panelen. AboWind is een internationale aannemer met uitstekende referenties die, in samenwerking met Obton, al vele projecten naar volle tevredenheid heeft afgerond.

Nieuwe Planning

De laatste oogst uien is afgelopen zomer van het land gehaald en daarna is een mengsel van gras en klavers ingezaaid. Het gras wordt op een duurzame manier bijgehouden door er af toe schapen te laten grazen. We verwachten in het 2e kwartaal van 2022 te kunnen starten met de bouw en hopen dan begin 2023 het park in gebruik te nemen.

Er wordt een crowdfunding, waarmee belangstellenden financieel kunnen participeren in het park, voor dit project gestart. Als u hiervoor belangstelling heeft en zich nog niet heeft ingeschreven, kunt u dat hier vrijblijvend doen.

Voor meer informatie over Zonneveld De Melkbussen kunt u uw e-mail sturen naar sytsema@greenipp.com t.a.v. Ruud Sytsema, Investment Manager bij GreenIPP